Amazon’un kurucusu ve CEO’su Jeff Bezos, maketini sunduğu Blue Moon (Mavi Ay) adlı uzay aracının 2024 yılında Ay’ın güney kutbuna astronot indirebileceğini söyledi.
İnsansız ve bitmiş kullanılabilen Blue Moon ay aracının sonradan uzayda bilimsel çalışmalar sürdürebilmek için gerekli donanım, uydu ve yüzey araçları yerleştirmeyi sürdürmesi öngörülüyor.
Tasarımı tanıtılan araçta BE-7 adı verilen, 4 bin 535 kg itiş gücünde yeni bir motor olacak.
Bezos, “Bundan Böyle Ay’a her yerde gitmenin, ayrıca de kalmak üzere gitmenin zamanı geldi” diyor.
Aynı zamanda dünyanın en zengin kişisi ünvanına da sahip olan Bezos, Washington’daki bir fuar alanında, NASA‘dan yetkililer ve muhtemel müşterilerden oluşan bir topluluğa, uzay araştırmaları şirketi Blue Origin‘in Ay ile ilgili hedeflerini anlattı.
Blue Moon adlı Ay aracında Dünya’dan Ay’a gitmeye yetecek yakıt olacak. Projeye tarafından Blue Moon, Ay yüzeyine insanlar ve techizatı indirdikten sonradan, kendi kendine hareket ederek Ay yüzeyinde dolaşacak dört araç konuşlandırabilecek ve Ay yörüngesine uydular yerleştirebilecek.
Araç dünyadan fırlatıldığında yakıtı ve füze motoruyla birlikte 15 tona yakın ağırlıkta olacak Ay’a ulaştığında bu ağırlığı hemen hemen 3 tona inecek.
Blue Moon‘un Ay’ın, kraterlerinde buz kütleleri olduğu keşfedilen güney kutbuna inmesi hedefleniyor. Bu buzdan elde edilecek suyun ayrıştırılması yoluyla hidrojen üretilerek, bunun, uzay aracının güneş sistemi içindeki yeni görevlerini sürdürmesi için gerekli yakıta dünüştürülebileceği öngörülüyor.
Trump yönetimi Mart ayında, Amerikalı astronotların 2024 yılı ardına kadar Ay’a geri dönmesinin hedeflendiğini duyurmuştu.
Jeff Bezos, Blue Origin‘in Trump’un verdiği tarihte Ay seyahatine hazır olacağını çünkü gerçekten uzay aracını tasarlamaya, 3 sene önce 2016 yılında başladıklarını da söyledi. Bezos, Ay’a inişin, insanların uzayda yaşayıp çalışabileceği bir gelecek vizyonunun birincil adımı olduğunu düşünüyor.
“Uzayda garip şeyler yapabilmenin fiyatı şimdi fazla yüksek, çünkü alt yapı değil” diyor.
Kaynak
https://www.bbc.com/turkce/haberler-dunya-48226061