Kramp niçin girer? Kramp niçin olur? Kramp tedavi edilir mi? nadiren vücudun dağıtılmış yerlerine giren ve bir çoğumuzun başına gelen kramp aslında ardında dağıtılmış afiyet sorunlarını ya da hastalıkların habercisi olabilir. Böyle bir durumda sürekli olarak tekrarlıyorsa en kısa sürede doktorunuza danışmanızda bir menfaat bulunuyor. Dr. Dilara Nuzumlalı ’ İnsel sıklıkla sorduğunuz kramp girmesi hakkında merak edilenleri cevapladı.
Özellikle sabaha karşı henüz yataktan çıkmayıp esnerken o anda ayağa giren kramp veya sahilde yüzerken etap parmağınıza vakitsiz giren kasılmalar hakkında Dr. Dilara Nuzumlalı ’dan krampların nedenleri ve tedavisi ile ilgili veri verdi.
Genellikle sabaha karşı şiddetli bir acıyla bizi uykudan uyandıran kramplar çoğumuzun yabancısı değildir. Bu krampların birçok önemli problemlere dayanmaz, günlük dermansızlık ya da sanki sebeplerden kaynaklanır. Bir Takım krampların arkasından ise dağıtılmış hastalıklara dayanan sebepler olabilir. böylece tekrarlaması veya uzun sürmesi halinde doktorunuzla görüşmenizde yarar vardır. Böyle durumlarda altta yatan hastalığın tedavisi kramplardan kurtulmada tezgâhtar olur. Nöroloji uzmanımız Dr. Dilara Nuzumlalı ’dan krampların nedenleri ve tedavisi ile ilgili data vermesini rica ettim. Dr. Dilara ’nın sizin için anlattıkları.
OLDUKÇA YAYGIN OLARAK GÖRÜLÜYOR!
Kramplar, çok yaygın oldukları halde haklarında eksik şey bildiğimiz durumlardır. İnsanların yüzde 95 ’i yaşamlarında en düşük bir kez kramp geçirmiştir. Kramp, bir adale veya kasın içindeki bir kas grubunun istem dışı olarak kasılmasıdır. Kramp esnasında tutulan kasta, gözle görülebilen veya dokunmakla hissedilen bir sertlik oluşur. Çok ağrılıdır, yapılmakta olan aktivitenin kesilmesine neden olur ve kramp esnasında tutulan kas kullanılamaz. Birkaç saniyeden 15 dakikaya dek, ara sıra daha uzun sürer.
İstirahat veya aktivite sırasında görülebilir. İstirahat krampları daha yaygın olup sıklıkla gece, uyku esnasında görüldüğünden ‘gece krampları ’ diye de adlandırılır. Genellikle baldır ve bacak kasları tutulur. Çok ağrılıdır ve uykudan uyandırır. Gecede birkaç kere tekrarlayabilir. Reel nedenini bilmiyoruz, ancak bu kramplar yatarken kasın kısalmasına neden olan bazı hareketlerin yapılmasıyla tetiklenir. Bir Takım hastalar, soğuk ve yoğun jurnal aktivitenin krampları tetiklediğini belirtir.
DEMIN NEDENİ BİLİNMİYOR!
Krampların belirli nedeni bulunamıyor, aşağıdakiler ilk önce akla gelenler.
Terleme ya da solunum yoluyla fazla sıvı ve elektrolit kaybına neden olan yoğun egzersizler, ara sıra kramp nedeni olabilir.
Benzer şekilde idrar söktürücü hap kullanımı da, eğer kaybedilen değişken ve elektrolitler beslenme aracılığıyla yerine konulamazsa, krampa niçin olabilir.
Kalsiyum ve magnezyum düşüklüğü, asap uçları ve adale liflerinin uyarılabilirliğini artırdığından kramp nedenidir.
İdrar söktürücü kullanımı, fazla kusma ve ishal, hemodiyaliz, gıda bozukluğu elektrolitlerin serum düzeylerini düşürür.
D vitamini yetmezliği, kalsiyum emilimini bozacağından kramp nedeni olarak kabul edilir.
Mekanizması bilinmemekle birlikte B1, B5 ve B6 vitamin yetmezliği de kramplara niçin olur.
Şeker Hastalığı, dolaşım bozukluğu ve alkol kullanımı da nedenler arasında sayılabilir.
KASIN GERİLMESİYLE ÇOĞU HAFİFLER
Kasın gerilmesiyle, krampların çoğu geçer. Baldır krampında ayağa kalkıp iki elle duvarı ittirirken kramplı bacağın yarım adım geri atılması, rahatlatır. Bu sırada topuklar yerle temasta olmalıdır.
Diğer bir rahatlama manevrası, yatakta etap gergin durumdayken, ayağın bilekten bedene doğru çekilmesidir.
Kasa yapılan hafif masaj ve sıcak başvuru gevşemeye tezgâhtar olur. Krampa neden olan etken akıcı ve elektrolit kaybı ise ilk kez bunların yerine konması gerekir. Ilaç tedavisine gerek duyulmaz, çünkü kas ilaç emilene değin kramp geçer.
KRAMP NASIL GEÇER?
Durdurmak için krampa niçin olduğu bilinen bedensel aktivite öncesinde ısınma hareketleri ve adale germe egzersizleri önerilir. Öncesinde, egzersiz yaparken ve ardından yeterli akışkan alınması ve alıştırma bir saatten uzun sürerse terle kaybedildiği düşünülen (sodyum, potasyum gibi) elektrolitlerin de yerine konması gereklidir. Bilhassa sıcak havada fazla yorgunluğa niçin olan fiziksel aktiviteden kaçınılmalıdır. Gece krampları, altta yatan bir neden yahut, yatmadan önce yapılan uyumlu germe egzersizleriyle önlenebilir. Özellikle baldır krampları soğukla tetiklendiğinden, uyku sırasında bacakların sıcak tutulması krampları önlemeye yeterli olabilir. Uyku sırasında dizlerin altına bir yastık konulması da birçok zaman yardımcı bir önlemdir.
sizlere bilgiyumagi.com farkıyla sunulmuştur