Meme kanseri kaç yaşındaki kadınlarda olur? Meme kanseri belirtileri nelerdir? Meme kanseri her kadının başına gelebilir. Her ne dek bu fikirden korksak da kendimizi mutlaka muayene etmemiz onun açık havada da mamografoi testine girmemiz gerekiyor. İşte tüm kadınları meme kanseri hakkında bilmesi gerekenler…
ERKEN TANI HAYAT KURTARIYOR
Bütün kanser türlerine yan ölümler aralarında, meme kanserine emrindeki ölümlerin akciğer kanserinden derhal sonra geldiğini söyleyen Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Kâinat Uras erken teşhis ve çare yöntemlerinin yaşam kurtardığına bir defa daha vurgu yapıyor .Prof. Uras, “Meme kanserinin erken tanısı için rutin kontroller katiyen ihmal edilmemeli. Keza erken tanı için 20 yaşından sonradan her kadın ayda bir defa kendi kendine meme muayenesi yapmalı. Bu Vesile Ile meme kanseri ileri aşamalara ulaşmadan fark edilebiliyor” diyor. Prof. Uras, meme kanserinin 7 sinyalini şöyle özetliyor:
MEMEDE KİTLE VARSA…
Meme kanserinin en büyük sinyali; memede ya da koltukaltında ele kitle gelmesi. Kanserli kitleler, diğer şişliklerden sert yapılı, yamalı cepheli ve pürtüklü yüzeyi ile ayırt edilebiliyor. Bunun için en etkin usul ise; yatağa uzanarak elle muayenenin gerçekleştirilmesi. Bir elinizi başınızın altına yerleştirin. Arkasında öteki elinizin sinyâl ve orta parmağıyla diğer göğsünüze dokunun. Benzer işlemi diğer taraf için de yapın. Meme başından çevresine dürüst dairesel hareketler uygulayın. Arkasından koltukaltlarına da benzer işlemi tekrarlayın.
MEMENİZDEN AKINTI GELİYORSA
Sıkmadığınız halde, tek memeden ya da tek kanaldan kanlı veya saydam renkli akıntılar geliyorsa, nedeninin mutlaka araştırılması gerekiyor. Bu tür meme başı akıntılarına, meme kanseri ya da meme kanseri riskini artıran bir lezyon olan ‘intraduktal papillom neden oluyor.
MEME BAŞINDA BOZUKLUK VARSA
Aynanın karşısına geçip kendinizi incelediğinizde meme başlarınızda içeriye doğru çekilme, çökme veya şekil bozukluğu fark ediyorsanız, hemen bir doktora görünmenizde avantaj var.
MEME BAŞINDA SOYULMA VE KABUKLANMA GÖRÜLÜRSE
Genel Cerrah Prof. Dr. Kâinat Uras, aynı şekilde aynanın karşısında kendinize bakarken meme başı derisinde soyulma ve kabuklanma gibi belirtiler gördüyseniz, bunların da bir uzman tarafından değerlendirilmesi gerektiğine dikkat çekiyor.
MEMEDE ŞEKİL BOZUKLUĞU
Memede artış veya şekil bozukluğunu en iyi aynanın karşısına geçerek görebilirsiniz. Ellerinizi belinize koyun ve bakın bakalım her iki memeniz simetrik mi? Memelerde bir artma var mı?
MEMEDE KIZARIKLIK
Eğer bir yere çarpıp yaralanmadıysanız, meme cildinde aniden ortaya çıkan kızarıklık ve yaralar ciddiye alınması gereken belirtilerin başında geliyor.
MEMEDE ŞIŞLIK
“Şüphesiz her ödem ve şişlik, meme kanserinin belirtisi değil. Bunlar regl ve hamilelik dönemlerinde de kadınların sık sık yaşadıkları sıkıntıların başında geliyor“ diyen Prof. Uras, “Fakat tabloya meme cildinde içeriye doğru çekintiler, portakal kabuğu gibi pürüzlü bir dış görünüş eşlik ediyorsa, hiç süre kaybetmeden bir doktora başvurun” uyarısında bulunuyor.
ELLE MEME MUAYENESİNİ ALIŞKANLIK HALİNE GETİRİN!
Mamografik ve ultrasonografik tarama yöntemleri doğruca meme kanseri erken teşhis ediliyor ve kişisel yaklaşımlar doğru tedavideki galibiyet oranları artıyor. Kadınların özellikle 40 yaşından sonra tarama periyodlarını sıklaştırmaları gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Cihan Uras, erken tanı için elle muayenenin alışılmışlık haline getirilmesi gerektiğini vurgulayarak “20 yaşından daha sonra her kadın ayda bir kere kendini teftiş etmeli ve bu alışkanlık her genç kadına kazandırılmalı” diyor.
sizlere bilgiyumagi.com farkıyla sunulmuştur