Stephen King hayranları ile tatlı bir röportajpaylaşmak istiyorum. Altın Kitaplar’ın beni farkında olan ettiği bu görüşme bence çok cazibeli. Filmi yapılan bir kitabın oyuncuları, King gibi enfes bir yazara hakkını teslim ediyor…
IT (O) kitabından uyarlanan filmin ikincisi geçtiğimiz hafta vizyona girmişti biliyorsunuz. Haliyle kitap da gündeme oturdu. Kitaptan geçen hafta şöyle bir bahsetmiştim. IT (O), Amerika’da, tüm Stephen King kitaplarının annesi olarak değerlendiriliyor. Filmin oyuncuları ile yapılan bu röportajda da diyorlar fakat, “1000 sayfayı aşkın kitap tek bir filmde anlatılamazdı. İşte O 2 bu şekilde doğdu.” Jessica Chastain, Bill Hader, Isaiah Mustafa, Jay Ryan, James Ransone, Andy Bean ve James McAvoy, birincil filmdeki çocukların yetişkinlik hallerini oynuyorlar. Tümü de bu rolleri almadan evvel birer Stephen King hayranıydı. Bu yanı ile onlar için çok özel bir iş bu.
(Stephen King)
McAvoy haricindeki diğer O : Bölüm2 oyuncuları kitap ve filmin başladığı Derry kasabasında muhabirlerle buluşmuş. İşte onarın okuduğu öteki Stephen King kitapları…
JESSICA CHASTAIN – SADİST (MISERY)
Jessica Chastain, Stephen King’in en önemli kitaplarından biriyle iki taraflı bir özelliğe sahip.
“Sanırım Hayvan Mezarlığı, rol almayıp okuduğum birincil kitaplardan biriydi.” diyor Chastain. “Buradan Medyum’a (Shinning) ve Sadist’e (Misery)e ulaştım. İsminin Misery Chastain olmasını çok sevdim. Evet, ben bir Stephen King hayranıyım!”
BILL HADER – NEFRET EDILEN ŞEY AĞI (SALEM’S LOT)
Bill Hader, okul dıştan bir emrindeki proje olarak Stephen King ile tanıştı. Hader, “Kitapla benzer bir deneyimdi.” diyor.
“Büyükbabam beni kitapçıya götürdü ve okul için Cesaretin Kırmızı Rozeti’ni (Red Badge of Courage) olmak zorunda kaldım. böylece biraz sinirlenmiştim ve büyükbabam “İstersen diğer bir kitap da alabilirsin.” dedi. Bunun üzerine genç erişkin bölümüne gittim ve büyükbabam, “Hayır hayır, kurgu bölümüne bakmalısın. 12 yaşındasın ve bu senin için daha yerinde olur.” dedi.
Kurgu raflarının içinde dolaşırken Hader, onu bekleyen bir Stephen King klasiğini keşfetti. Şakacı bir üslupla, “Bildiğiniz gibi, bir kitap bağımlısıysanız kurgu (fantezi) bölümü, her yerin eğlenceyle doymuş olduğu yerdir.” diye takılıyor. “Kazara Fear of Flying’i seçeceğimden endişelendim; fakat Nefret Edilen Şey Ağı’nı aldım ve hafta sonu okudum. Bu Nedenle 400 sayfalık ilk yetişkin romanımı açık fikirli oldum. Ne kadar başarılı hissettiğimi varsayım edersiniz.”
yine de King’in kurgu dışı kitabı Yazma Sanatı (On Writting) Hader üstünde en büyük etkiyi yaratmış. Hader, “Bu, King’in en iyi kitabı olmalı!” diyor. “Bu kitabı çok kez okudum. Çok güzel ve bununla beraber dinledim de. O, bu işi çözmüş.”
ISAIAH MUSTAFA – 14 STEPHEN KING KİTABI
Isaiah Mustafa, O’yu iki kere aydınlatılmış ve aylarca sesli kitap olarak dinlemiş. Sonrasında Stephen King’in nasıl hikâyeler anlattığını merak edip öteki kitaplarını araştırmaya başlamış. böylece Mustafa, tek bir kitapla sınırlı kalamıyor.
“Çekimler esnasında 14’ünü çok iyi anladım.” diyor Mustafa. “Sanırım favori kitabım Kubbenin Altında. Doktor Uyku’dan da büyük keyif aldım. Hücreli, sahiden çok başarılı! Uzun Yürüyüş de çok iyi. Uykusuzluk, Şeffaf, Mahşer… Hepsini fazla başarılı buldum. Bir kitaptan diğerine sürükleniyor, kendimi tutamıyordum. Gözümü açıp uyuyacağım vakte değin fiilen de bu kitapları okuyordum.”
JAY RYAN – SADİST (MISERY)
Sadist, Stephen King’in en otobiyografik kitaplarından biri. Bir yazar, beğendiği kitabı yazana dek kendisini esir bölge en büyük hayranı kadar bir otomobil kazasından kurtarılıyor. Kathy Bates, bu filmdeki performansıyla Osar kazandı!
Ryan, “Sadist, elbette benim favorilerim arasında!” diyor. “Bütün bu şan fikri ve insanların uzaktaki birini tanıyormuş gibi hissetmelerine yol açan, mesafeler. Ben çoğaltma çağındayken aile raflarında ve kütüphanelerde “O” romanları olurdu. Bu yüzden kitabın ve palyaçonun bu farklı imgeleri bir çocuk için daima çok ürkütücüydü.”
Ryan, bununla birlikte Yazma Sanatı hayranlarından.
“Geçenlerde, onun düş gücünü incelemek ve dünyalarını nasıl yarattığından bahsettiği ve bunun yanı sıra bireysel bir kitap olan Yazma Sanatı’nı okudum.” diyor Ryan. “O’yu daha erken yaşlarda okumaya çalıştım; fakat pozitif ürkütücü ve bununla beraber çok kalın gelmişti. Bu rolü aldığımda 40 saat sesli kitap olarak dinledim. Benim gibi tembel bir okursanız kitabı dinleyebilmek oldukça şaşılacak ve düzgün bir tecrübe oluyor.”
JAMES RANSOME – MAHŞER (THE STAND)
BUNUNLA BIRLIKTE Yazma Sanatı hayranı olan James Ransome, Stephen King klasikleri arasından 1000 sayfayı aşkın bir efsaneyi seçiyor.
“Yazma Sanatı, onun açık ara en iyi kitabı!” diyor. “Olasılıkla ben çok tembelim. Benim bilgim ufak diziler ve Medyum aralarında gidip geliyordu. Okuduğum, başladığımı hissettiğim ve öncesinde veri sahibi olmadığım tek kitap Mahşer. Sanırım beni O’dan daha fazla korkuttu. Çünkü bir şekilde daha mümkün geldi. Benim fikrim bu.”
ANDY BEAN – MAHŞER (THE STAND)
Andy Bean, rafların arasından bir kitap çekme deneyimini kitapçıda değil de evde gerçekleştirdi.
“Fiilen iki taraflı bir noktamız var.” diyor Bean. “Babamın, komodininin üzerinde duran, karton kapaklı Mahşer kitabını aldım. Okuyup bir hayli korktum ve küçük dizilerden Stephen King’e geçiş yaptım. Bakımlı bir meslek yerine getirmek gibiydi. Birinin evine girmiştik. Bana ne olduğunu bilmiyorum; ama travma geçirmiş gibi bir ay baştan başa kabuslar gördüm.”
*
Damla Karakuş
email protectedkadinvekadin.net
Instagram: biyografivekitap
özel içeriğidir. sizlere bilgiyumagi.com farkıyla sunulmuştur